Danskerne går stadig i biografen, selvom de kan streame hjemmefra

Selvom der er kommet mange streamingtjenester på det danske marked, er antallet af solgte biografbilletter om året næsten uændret. 

Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix

Antallet af solgte biografbilletter har været næsten uændret siden 2014, på trods af at antallet af danskere, der streamer hjemmefra, er steget. Spørger man administrerende direktør for Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, er han også overrasket over udviklingen, men peger på, at der er flere grunde til, at danskerne stadig går lige så flittigt i biografen som for fem år siden.

”Jeg tror, man er nødt til at betragte biografer, som både noget, der har med film at gøre, men som også er en social handling. Noget man mødes om, hvor man mødes før, og hvor man mødes efter”, siger Claus Ladegaard. 

Udover det sociale element i biografoplevelsen forklarer Claus Ladegaard også, at hele filmoplevelsen er noget, som mange er villige til at betale for at få. 

”Der skal være nogle ordentlige film i biografen, så den oplevelse man får, den er værd at gå i biografen efter”, siger Claus Ladegaard. 

Opfattelsen af forskellen på streaming og biograffilm er Claus Ladegaard ikke ene om. Spørger man Frederikke Bjørn Hyldgaard, der går meget i biografen, så kan streaming ikke tilbyde det samme, som biograffilmene kan. 

“Det er bare fedt at komme ud, og væk fra ens hjem. Og så er det også altid fedt at se det på sådan et stort lærred”, siger Frederikke Bjørn Hyldgaard. 

De mange danskere der, ligesom Frederikke Bjørn Hyldgaard, sætter pris på biograffilmene købte i 2018 lige omkring 3,5 millioner biografbilletter i alt, det viser tal fra Danmarks Statistik. 

Lars-Martin Sørensen, der er forskningsleder hos Det Danske Filminstitut peger på, at der er flere faktorer, der spiller ind, når man kigger på den uændrede brug af biografer. Udover det sociale aspekt, bliver der også gjort mere for, at biograffilmene kan tilbyde noget andet end hjemmestreaming kan. 

”Industrien har i løbet af de sidste 10 år gjort forskellige krumspring for at gøre biografoplevelsen til en unik oplevelse. Fx sådan en ting som 3D film har gjort det til en anderledes og mere engagerende oplevelse”, siger Lars-Martin Sørensen. 

Danmarks Statistiks tal viser også, at salget af biografbilletter i de danske biografer ligger stabilt, på trods af at omkring halvdelen af den danske befolkning streamer film hjemmefra.

Antallet af danskere der streamer film er stigende. Tal fra Danmarks Statistik.
Antallet af solgte biografbilletter har ikke ændret sig meget de seneste par år. Tal fra Danmarks Statistik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *